GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı, İlimizde Düzenlenen 10. Uluslararası Robot Yarışmasına Katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “İnanıyorum ki, bizim millet olarak rol alacağımız gelecek, elbette başka yerlerde kotarılan gelecek tasavvurlarından çok daha iyi, hayırlı ve insani olacak“ dedi.
Millî Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı, İlimizde Düzenlenen 10. Uluslararası Robot Yarışmasına Katıldı

12-05-201612-05-201612-05-2016Bakan Avcı, Millî Eğitim Bakanlığınca, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİT) ve TÜBİTAK ortaklığında düzenlenen 10. Uluslararası Robot Yarışması´nın Gaziantep Şahinbey Spor Salonu´nda düzenlenen açılışına katıldı.

Bakan Avcı, buradaki konuşmasında, yarışmanın bu yılki temasının Gaziantep´in adını dünyaya bir kez daha duyuran Zeugma mirasına atıfta bulunarak, "Gaziantep Belkıs-Zeugma" olarak belirlendiğini, böylece geçmişle geleceği bir araya getirme, geçmişi saygın bir şekilde muhafaza ederken, geleceğe en iyi şekilde hazırlanma idealine de vurgu yapıldığını ifade etti.

 

Geleceğin bilgi ve teknoloji marifetiyle şekillendirilebileceği görüşleri, ağırlık kazandı

Çocukları geleceğin şartlarına göre yetiştirmenin gayreti içinde olduklarına işaret eden Bakan Avcı, insanoğlunun gelecek algısının, 20. yüzyılın başına kadar ‘Gelecek zaten oluşmuştur. Biz geleceğe doğru giderken bunu ancak tahmin etmeye çalışabiliriz’ şeklinde olduğunu aktardı. 20. yüzyılın başından itibaren ise bu algıda köklü değişiklikler yaşandığını vurgulayan Bakan Avcı, buna göre, geleceğin bilgi ve teknoloji marifetiyle şekillendirilebileceği ve muhtelif gelecek tasarımlarının yapılabileceği görüşlerinin ağırlık kazandığını söyledi.

Zaten teşekkül etmiş bir geleceği okuyarak ona hazırlanmak yerine, geleceğin bilgi ve teknoloji marifetiyle istenilen yönde oluşturulması görüşünün ağırlık kazanmaya başladığını dile getiren Bakan Avcı, bu yeni görüşe dayanarak, geleceği bekleme yerine onu şimdiden şekillendirmeye, bilgi ve teknolojiye hakim olarak geleceği kuşatma iddialarının belirdiğini söyledi. Bakan Avcı, bu iddiaların pek çok ülkede ve pek çok devlet yapılanmasında adeta bir ihtirasa dönüştüğünü vurguladı.

20. yüzyılda nazizm, faşizm, bolşevizm anlayışlarının arkasında bu iddiaların da büyük payı olduğunun altını çizen Bakan Avcı, bunların elde edilen imkanları, bütün insanlığın yararına sunmak yerine, elde etme, ele geçirme ve bir merkezde yoğunlaştırma yoluna girdiklerini ifade etti. Böylece sahip oldukları teknolojik imkanları kullanarak geleceği istedikleri gibi şekillendirebileceklerini zanneden bu anlayışın geçen yüzyılda savaşlara, yıkımlara felaketlere yol açtığını belirten Bakan Avcı, "Onun devamını, tortularını, son melanetlerini de bugün yaşamaya devam ediyoruz." dedi.

 

Yanlış gelecek tasarımları yüzünden insanlık büyük kayıplara uğradı

Demiryolları üzerinden sömürü çarklarının kurulduğunu, geleceği okumak üzere açıklanan manifestoların, geleceği insanlığın rüyasına uygun şekilde gayretleri yerine, rekabeti ve saldırganlığı öne çıkardığını ifade eden Bakan Avcı, "Bu yanlış gelecek tasarımları yüzünden insanlık büyük kayıplara uğradı, daha çok ve daha hızlı ve daha çok kazanabilmek uğruna 21. yüzyıl boyunca yüz kızartıcı kitlesel cinayetler işlendi. Onun artçı dalgalarını bugün de yaşıyoruz." diye konuştu. "Halbuki bilgiyi bir zamanlar elinde tutan, bilginin yegane değilse bile en önemli merkezi olan bizim medeniyetimiz, ürettiği bilgiyi sadece bütün insanlığın faydasına olacak şekilde geliştirdi" diyen Avcı, Endülüs’te, Semerkant´ta, Harran´da, İstanbul´da medreselerde yetişen ve temel bilimlerin kurucusu olan alimlerin, insanlığın aleyhine olacak hiçbir düşünceyi dizayn etme gayretlerinin, hırslarının olmadığını kaydetti. 

Uygarlığımızın bilginlerinin, astronomi ve matematik çalışmaları yaparken, ilk rasathaneleri kurarken, gelecek tasarımını asla düşünmediklerini anlatan Bakan Avcı, ancak dünya sahnesinde etkili olabilecek ve ´dur´ diyebilecek güçten ve örnekler sergileme imkanlarından mahrum olduğunu aktardı.

 

"Geleceğin insanlığın lehine olacak şekilde tasarlanması için görev alacaklar"

Şimdi yeni bir bin yılın başlarında teknolojinin dünyayı dönüştürmeye devam ettiğini dile getiren Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Robot teknolojisinden üç boyutlu yazıcılara, yapay zeka araştırmalarından yüksek teknolojiye uzanan bir yelpazede geliştirilen yeni ürünler, geleceğin çerçevesini çiziyor. Açıkça görülüyor ki, bugün şaşırtıcı olarak gördüğümüz pek çok yenilik, yerini çok geçmeden daha da başkalarına bırakıyor. Hiçbir teknolojik ürün, artık bizi eskisi kadar şaşırtamayacak. Ancak 20. yüzyılın başında olduğu gibi bilgiyi ve teknolojiyi savaşın, yok etmenin emrine verecek miyiz? Geliştirdiğimiz robotları, tıbbın emrine mi vereceğiz, yoksa savaşlarda mı kullanacağız? Teknolojide temin ettiğimiz ilerlemeyi, başka milletleri kültürleri esir etmek yok etmek için mi kullanacağız yoksa teknolojinin nimetlerini bu imkânlara sahip olmayan milletlerle mi isterlerse paylaşacağız?”

 

“Millet olarak rol alacağımız gelecek, başka yerlerde kotarılan gelecek tasavvurlarından çok daha insani olacak”

Bakanlık olarak bütün bu yeni nesil gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Avcı, “Geleceğin tasarımında artık gençlerimizin de yer almasını, etkili olmasını istiyoruz. Ülke olarak bu alanda en azından başkalarının kötü emellerine teslim olmayacak bir imtihanı elimizde bulundurmak istiyoruz. İnanıyorum ki, bizim millet olarak rol alacağımız gelecek, elbette başka yerlerde kotarılan gelecek tasavvurlarından çok daha iyi, hayırlı ve insani olacak. Yarışmaya katılan ve bu alanlarda hünerlerini sergileyen gençlerimiz, teknolojiye yeni ve daha insani bir yön kazandıracak ve geleceği insanlığın lehine olacak şekilde tasarlanmasında, hayal edilmesinde görev alacaklar." diye konuştu.

 

Yarışmaya, 347 okul ve kurumdan bin 609 robot ile bin 962 öğrenci ve danışman öğretmen başvuru yaptı

Bakan Avcı, yarışmaya, 294 ortaöğretim kurumundan bin 389 robot, 53 üniversiteden 220 robot olmak üzere 347 okul ve kurumdan bin 609 robot ile bin 962 öğrenci ve danışman öğretmenin başvuruda bulunduğunu bildirdi. Millî Eğitim Bakanı Avcı, yarışmanın gelecek yıl Konya´da, sonraki yıl da Kayseri´de düzenleneceğini bildirdi. 

Spor salonuna gelişinde halk oyunları gösterisiyle karşılanan Bakan Avcı, daha sonra Gaziantep Ticaret Odası Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yanlarına oturarak seslendirdikleri türküye eşlik etti. Robot Yarışması´na katılan öğrencilerin proje sergisini de gezen Bakan Avcı, geliştirilen robotlara ilişkin öğretmen ve öğrencilerden de bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanlar, yarışmaya tebrik telgrafı gönderdi.

 

Final için start verildi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİT) ve TÜBİTAK ortaklığında düzenlenen 10. Uluslararası Robot Yarışması’nın teması "Gaziantep Belkıs-Zeugma", sloganı ise "Ahican Belkıs-Zeugma Antik Kenti’nde" olarak belirlendi. Yarışma, "temalı robot", "çizgi izleyen robot", "hızlı çizgi izleyen robot", "sumo robot", "mini sumo robot", "serbest robot", "robotino (hareketli robotlar)" olmak üzere 7 farklı kategoride gerçekleştirildi.

Yarışmanın uygulama kılavuz ve kategorilerine ait dokümanlar ile yarışma platformları, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren mesleki ve teknik anadolu liselerinin alan öğretmenleri, robotlar ise danışman öğretmenlerin rehberliğinde öğrenciler tarafından hazırlandı.

 

Yarışmanın kapanış ödül töreni, 13 Mayıs saat 16.00´da düzenlenecek.

Yarışmaya ayrıca, Avusturya, Azerbaycan, Başkurdistan, Bosna, Burkino Faso, Çad, Doğu Türkistan, Fransa, Gürcistan, Kazakistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Pakistan, Romanya, Somali ve Türkmenistan olmak üzere 19 farklı ülkeden 16 danışman öğretmen ve 27 öğrenci katıldı.

Yaprak Mah. Sinler Sk. No20 Şehitkamil Gaziantep - 0342 323 24 40

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.